Pentathlon - more than a sport

Historia

Nykyaikainen viisiottelu on olympialiikkeen isän paroni Pierre de Coubertinin keksintö. Hän halusi kilpailun, jonka voittaja olisi ”superatleetti”. ”Ihminen, joka kykenee suoriutumaan sellaisesta kilpailusta, on loistava urheilija riippumatta siitä, voittaako hän vai ei”, de Coubertinin kerrotaan sanoneen.

Legendan mukaan lajit valittiin viestiä kuljettavasta sotilaasta kertovan tarinan perusteella. Matkallaan sotilas joutui hyökkäyksen kohteeksi ja taisteli hevosen selästä pistoolin ja miekan avulla. Hevonen kuoli taistelussa. Sotilaan oli uitava ja juostava viedäkseen viesti perille.

Antiikin viisiotteluun kuuluivat kiekonheitto, keihäänheitto, pituushyppy, stadionjuoksu ja paini.

Nykyaika

Nykyaikainen viisiottelu on urheilulaji, joka koostuu viidestä lajista: miekkailu, uinti, esteratsastus, ammunta ja juoksu, yhdistettynä ampumajuoksuksi, eli laser runiksi. . Vuonna 2009 lajin kattojärjestö UIPM päätti, että nykyaikaisen viisiottelun ampumajuoksussa siirryttäisiin Laser aseen käyttöön kaikissa kilpailuissa vuoden 2011 alusta. Ensimmäisen kerran Laser aseita käytettiin kilpailuissa vuonna 2010.

Miekkailu
Aselaji 5-ottelussa on kalpa.  Viisiottelun miekkailussa otellaan yhteen pistoon ja siinä ei hyväksytä kaksoispistoja. Kilpailussa kaikki ottelevat kaikkia vastaan ja otteluaika on 1 minuutti. Lisäksi arvokisojen finaaleissa otellaan vielä bonus round, jossa ottelijat pääsevät

vielä parantelemaan pisteitään.

 

Uinti

Kilpailuissa yleisessä sarjassa matkana on 200m vapaauinti, joka käydään 25m tai 50m altaassa ennakkoaikojen perusteella jaetuissa erissä.

Ratsastus

Ratsastus suoritetaan arvotuilla hevosilla, joita saa verrytellä 20min ja viiden verryttelyhypyn ajan ennen suoritusta. Maksimiestekorkeus on 120cm ja tempovaatimus 350m/min.

Laser Run

Juoksumatkana on 4x800m. Kilpailun alkuun ja  kierrosten välillä ammutaan laser aseella 10 metrin päässä olevaan tauluun. Kun 5 osumaa tauluun on saatu niin ottelijat lähtevät seuraavalle kierrokselle. Laser run kilpailu päättää 5-ottelun kilpailupäivän ja ottelijat asetetaan lähtöviivalle takaa-ajolähdöllä, näin ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt ottelija on koko kilpailun voittaja.

Tästä linkistä pääset katsomaan mikä meininki on 5-ottelun maailmancupissa.

(World Cup #2, Kairo, vuonna 2015)

Kuva: Sebastian Dannberg

Copyright EeBe 2019